יאסון הוא גיבור מן המיתולוגיה היוונית. נודע בעיקר בזכות הנהגתו את הארגונאוטים במהלך החיפוש אחר גיזת הזהב ובהיותו מושא אהבתה של המכשפה מדיאה. אביו היה איסון, מלכה החוקי של יולקוס.
יאסון נולד לאיסון, יורש העצר החוקי של יולקוס שבתסליה איסון הודח מכס המלכות בידי אחיו למחצה, פליאס, וזה הרג את כל ילדיו של איסון. מחשש לחיי יאסון התינוק, הבריחו אותו הוריו אל כיירון, הקנטאור, שניהל בית ספר לילדי אלים ולילדי מלכים, והודיעו ברבים שהוא מת. פליאס, החושש למעמדו כמלך, הולך לאוראקל שמזהירה אותו מפני אדם הנועל סנדל אחד בלבד.
בדרכו חזרה למולדתו לאחר שסופר לו מי הוא ומה המורשת שלו מחליט יאסון לחזור כאיש עשיר הוא עוצר בעיר הגדולה עובד וצובר רכוש. לאחר שהתעשר בדרכו לעיר הולדתו שודדים לוקחים את כל רכושו. יאסון פוגש זקנה המבקשת שיעזור לה לחצות את הנהר. בכניסה לנהר יאסון מאבד את אחד מסנדליו. הזקנה הייתה האלה הרה שבחנה את טוב לבו מאחר שעבר את בחינתה היא נטתה לו חסד כל ימיו ועזרה לו במסעותיו. הוא חוזר לעיר בבלויי סחבות וללא סנדל אחד, מסמל את הצורך של האדם לקבל את שמגיע לו לא בזכות רכוש וממון אלא בזכות עצמו.
כשהגיע יאסון ליולקוס ראה אותו פליאס ונזכר בדברי האורקל לגבי האיש בעל הסנדל האחד וידע שזה עתיד למלוך תחתיו. יאסון דרש את המלוכה המגיעה לו, ופליאס הסכים לתת ליאסון את כסאו בתנאי שהוא ייצא למשימה ממנה חשב שאיש לא יכול לשוב לעולם. המשימה הייתה הבאת גיזת הזהב מקולכיס.
גיזת הזהב הייתה שרידי צמרו של האַיִל האגדי כריסומאלוס שהבריח את פריקסוס והלה על גבו מפני אביהם שעמד להקריב אותם כקורבן לאלים. האיל שצמרו זהב ידע לדבר בשפת בני האדם ולעוף. כשהם נמלטים מאביהם הלה נפלה למייצר המים. פריקסוס הגיע לקולכיס שם הוא חי עם האיל עד סוף ימיו. כשהאייל הזדקן הוא ביקש מפריקסוס להקריבו לזאוס. את צמרו הזהוב תלה אייטס, מלך קולכיס, על עץ אלון בחורש הקדוש של ארס. דרקון הופקד לשמור על גיזת הזהב.
יאסון מארגן קבוצת של אלים ובני אנוש כולם גיבורים ויוצא בדרכו לקוליס, הוא הפליג על סיפון אונייתו ארגו שנבנתה במיוחד עבורו. המסע לקולכיס היה מלא בהרפתקאות רבות אבל האלים, ובייחוד הרה, באו לעזרתו. אייטס מלך קולכיס מסכים למסור את גיזת הזהב אך הוא מטיל על יאסון משימה בלתי אפשרית לרתום שני פרים רושפי אש, לחרוש שדה, לזרוע בו שיני דרקון ולהלחם בלוחמים שיצמחו מהן. גורלו של יאסון היה מוות אילולא עזרה לו בת המלך אייטס, מדיאה. היא נתנה לו משחה שתגן עליו מפני הפרים ועייצה כיצד לגרום ללוחמים להלחם איש ברעהו. לאחר שהצליח במשימה שנתן לו המלך עדיין היה עליו להתגבר על הדרקון ששמר על גיזת הזהב. מדיאה שוב באה לעזרתו, ונתנה לו משחה אשר הרדימה את הדרקון.
המלך שמסרב לוותר על גיזת הזהב מבקש מיאסון שימלא עוד משימות אותן ייתן לו בנו של המלך אייטס. יאסון מבין שהמשימות מרחיקות אותו ממטרתו הסופית מהמלוכה. יאסון, מדיאה והארגונאוטים בורחים מקולכיס. אייטס רודף אחריהם בספינתו אך עוצר ושב על עקבותיו כאשר הוא מגלה כי מדיאה ביתרה את גופת בנו הקטן, אפסירטוס. בשובם ליולקוס מדיאה בכשפיה מחייה את אביו הגוסס של יאסון. היא גרמה לבנותיו של פליאס להבין שתעזור גם להן להצעיר את אביהם וגרמה להן להמיתו. לאחר שהבינו את אשר קרה באשמתה של מדיאה הן יוצאות מדעתן. מאורע מחריד זה גרם לתושבי יולקוס לשנוא את מדיאה. יאסון מלך במקומו של פליאס, עד אשר גבר פחדם של התושבים מכוחות הקסמים של מדיאה. השניים ומשפחתם הוגלו מיולקוס והגיעו לקורינתוס.
בקורינתוס יאסון עוזב את מדיאה ורוצה להנשא לגלאוקה בתו של המלך קריאון. מדיאה המכשפה נוקמת ביאסון על שעזב אותה היא הביאה למותם של המלך ובתו בייסורים ורצחה את שני ילדיה המשותפים עם יאסון בסכין ונמלטה. סופו של יאסון לא ברור, יש האומרים שסלח למדיאה והם חיו שוב יחדיו ויש המספרים שחרטומה של אונייתו "ארגו" נפל עליו והרגו.
שני מטות כדי שיאסון יוכל להתמודד עם יעודו כמלך למרות שעדיין אינו יודע שזה ייחוסו מאחר ולפי חוקי האולימפוס ממלכה עוברת מאב לבן, הוא נשלח לכירון. כירון הוא קנטאור (חצי אדם חצי סוס) ואליו מגיעים בני אלים ובני מלכים ללמוד אומנות, רפואה, לחימה ופילוסופיה. הקלף הוא קלף של לימודים, וכמו יאסון, השואל צריך ללמוד לפני שהוא מממש את ייעודו.
שלושה מטות יאסון יוצא להשיב לעצמו את הממלכה לאחר שנאמני המלך מגלים לו מי הוא אביו האמיתי, האגו ששייך לסדרת המטות גורם לו לרצות ולחזור כאיש עשיר ולא כחוואי פשוט ועני לכן הוא עוצר בעיר הגדולה עובד ומתעשר. הוא רוכש בגדים יקרים כרכרה אך בדרך השודדים לוקחים את רכושו והסנדל שלו אובד בזמן שעוזר לאלה הרה לחצות את הנהר. וכך עומד יאסון ודורש את ממלכתו כשהוא לבוש בבלויים, ומקבל אותה. הקלף הוא קלף של הכרה לאחר שאדם סיים את לימודיו, פרויקט בעבודה, או כל השקעה אחרת. הקלף דן באומץ לעמוד מול האחר ולדרוש את ההכרה המגיעה בזכות, וההתגברות על הפחד.
ארבעה מטות דודו של יאסון מנסה לדחות את הקץ שבו יאלץ להשיב את הממלכה ליאסון ושולח אותו למסע גבורה שבו יוכיח את יכולותיו וכך העם יקבל אותו. הוא שולח אותו להביא את גיזת הזהב. למרות הסיכון יאסון שהאש בוערת בו מצליח מגייס לעזרתו נסיכים ובני אלים וספינה שנבנת עבורו ויוצא לדרך. קלף של מסעות קלף של יציאה לדרך, מסע מלא אתגרים, קלף שבסופו יאסון והשואל יחזרו בוגרים. קלף טארוט שהדגש בו הוא המסע עצמו הדרך ולא המטרה שאותה רוצים להשיג.
חמישה מטות המסע הארוך שעוברים יאסון וחבריו בדרך לגיזת הזהב. מסע מלא בתלאות, ומשימות בלתי אפשריות. יאסון מגיע ליעדו אך כל זה בזכות העזרה אותה הוא מקבל מהאלה הרה. גם את גיזת הזהב הוא משיג בזכות העזרה מביתו של המלך אייטס מדיאה שמתאהבת בו. הקלף הוא קלף של מאבק, חשוב להבין שזה מאבק והניצחון אינו פשוט. חשוב להבין כמו יאסון שכדי לנצח צריך לבקש עזרה. בקלף זה ניתן ללמוד שהעזרה יוצאת דופן שכן את העזרה יאסון מקבל מבתו של מי שמנסה להכשיל אותו. בקלף זה לומדים מהות של אהבה. באהבה כל האמצעים כשרים. מידאה מוכנה להקריב הכל למען אהובה למען אהבתה.
שישה מטות יאסון ביצע את המשימות, כמנצח הוא דוהר על הסוס, אל אייטס כדי להראות לו את גיזת הזהב. הקלף הוא קלף של ניצחון, אך כמו כל ניצחון שבו הסתיים שלב המאבק ומגיע שלב השמחה מההצלחה חשוב לא לשבת על זרי הדפנה להמשיך ולפעול. היה ולא תמשך פעילות בנושא השאלה ולא תהיה התקדמות יעלה כישלון.
שבעה מטות המלך לא התכוון לתת ליאסון את גיזת הזהב, מופתע מניצחונו של יאסון הוא אומר שגם בנו יתן לו משימות האגו של יאסון נהנה לעמוד באתגרים, אך הוא מבין שהמשימות החדשות מרחיקות אותו מהמטרה האמיתית, החזרה לעיר הולדתו והשלטון עליה. הקלף קורא לשואל לבדוק האם האתגר הפך למטרה, האם האתגר הפך להסחת דעת מהמטרה. הקלף קורא לשואל כפי שהוא קרא ליאסון להתמקד בעיקר ולא בטפל, גם אם הטפל מאוד מפתה. לעיתים הסחות הדעת האלו הן הדרך לא להתמודד עם הבעיה האמיתית.
שמונה מטות יאסון מדיאה והצוות בורחים עם גיזת הזהב חזרה לספינה ומפליגים חזרה אל עיר הולדתו של יאסון. למורת רוחו של אביה של מדיאה. קלף זה הוא שיאה של סדרת המטות. פעולה, עשייה כאן ועכשיו ללא היסוס ללא עצירה. קלף זה עוסק גם בהקרבה של מדיאה למען יאסון היא עוזבת את בית אביה ומשפחתה מתוך ידיעה שלא תוכל לשוב. הקלף מראה במקרים רבים על המוכנות של האישה לעזוב את בית אביה ולהקים בית משלה.
תשעה מטות לקראת סיום השיט וההגעה לעיר פרצה סערה והספינה ארגו הוטחה לכיוון הסלעים והיה חשש אמיתי לחיי הצוות והגיבורים. יאסון עמד על המשמר, הזעיק את הצוות והצליח להציל רבים וכמובן גם את מדיאה ואת גיזת הזהב. הקלף מבהיר שגם לקראת סיום המשימה על השואל להחזיק מעמד גם אם יהיה מכשול נוסף.
עשרה מטות יאסון חזר הביתה כמנצח, ומושל בממלכה אך האש שדחפה אותו להצליח היא האש ששורפת אותו. הוא לא יודע מתי לעצור. רק לאחר שאיבד את מדיאה וילדיו הבין מה הפסיד. הקלף כמו סיטואצית החיים של יאסון, בה במקום להנות משלטונו החל לכבוש ערים נוספות ובכך שלקח על עצמו מחויבויות שלא יכול היה לעמוד בהן איבד הכל. מזהיר את השואל לא להעמיס את עצמו במשימות רבות מידי מחשש שיתמוטט. לרצות עוד, לקחת עוד, לחפש דברים נוספים גורם לשואל להתעלם מהטוב שיש לו בחייו.
צור קשר
"שינוי אינו מתחולל ללא גרימת אי נוחות, אפילו אם השינוי הוא מרע לטוב." ריצ'רד הוקר
© 2024 כל הזכויות שמורות לאורית של רפאל | שירותי SEO – טוקו דיגיטל
© 2024 כל הזכויות שמורות לאורית של רפאל
שירותי SEO – טוקו דיגיטל