מהי מדיטציה
מדיטציה – פירושה מגיע מהמילה הלטינית מדיטטום שפירושה להרהר) לפי האקדמיה ללשון העברית: בּוֹנְנוּת). המדיטציה היא תרגול מנטלי שנועד לאפשר לאדם לפתח מצבי תודעה שלווים, חשיבה בהירה ואיזון נפשי. היא מסייעת להפחתת לחץ, מתח, חרדה, דיכאון, כאב, כעס, ובתרגול מסור אף משחררת מסבל לצמיתות.
הטכניקות השונות למדיטציה רבות מספור, והן התפתחו במקביל, חלקן בהשראת האחרות וחלקן באופן עצמאי בתרבויות שונות בעולם, מאז העת העתיקה. המכנה המשותף לטכניקות המדיטציה השונות הוא היותן תרגול מנטלי אישי שהאדם מבצע בכוחות עצמו עם עצמו, בין אם יהיה בגפו ובין אם יתרגל בנוכחות אחרים.
בחברה המערבית המודרנית מדיטציה נחשבת כלי לשיפור מצב בריאותי פיזי ונפשי, ואף קיימים מחקרים המצביעים על על כך שתרגול מדיטציה מביא לשיפור יכולות מנטליות שונות, כגון יכולת ריכוז ווויסות רגשות.
מכיוון שהמדיטציה התפתחה במקומות שונים בעולם לאורך תקופות שונות בהיסטוריה, קשה להתחקות אחרי מקורה במדויק. בסין מיוחסת המצאת המדיטציה לדמות מיתולוגית בשם פו שי, שנחשב גם להוגה תורת האי צ'ינג. בהודו מוזכרות טכניקות מדיטציה בכתבים מהאופנישדות כדוגמת הויג'איה טנטרה. בהסתמך על מקורות אלו, ניתן לשער כי תרגול מדיטציה לשמה התקיים בהודו כבר במאה החמש-עשרה לפני הספירה, והתקיים בסין כמה מאות שנים קודם לכן. באירופה הפגנית, בתקופה שקדמה למאה העשירית לפני הספירה, התקיימו בדתות שונות טקסים שניתן להגדירם כמדיטטיביים, ביניהן של הדת ההלניסטית והדת הדרואידית.
מבשרי המדיטציה המודרנית היו המוסלמים הסופים, אשר פיתחו טכניקות תרגול שהיוו את הבסיס לעבודתם של מומחי המדיטציה המודרניים גורדייף ואושו. החל מסוף המאה ה-19 חדרו טכניקות מדיטציה מזרחיות למערב.
כיוון שאין מוצא אחד לתרגילי המדיטציה השונים, ותרגולים כאלו פותחו במקביל בתרבויות שונות, קשה להגדיר בסיס רעיוני יחיד לפעולתן של טכניקות המדיטציה. בכל תרבות שבה צמח התרגול והתפתח, הסבירו את המדיטציה באופן שיתאים לתפיסה התאולוגית או הפילוסופית הקיימת באותו המקום. בסין העתיקה, לדוגמה, שבה ראו בשמים ובארץ כוחות המשפיעים על נפש האדם, הגדירו את המדיטציה ככניעה לכוחות אלו באופן שמאפשר התמזגות אל תוכם. בהודו שלפני הספירה הוסברו התהליכים שבנפש האדם באמצעות צ'אקרות, והמדיטציה הוגדרה כהזרמת פראנה שהיא אנרגיית חיים לתוכן כך שיוכלו לפעול באופן מאוזן.
בשנים האחרונות חלה עלייה מתמדת במידת העניין שמפגין עולם המדע בהשפעות הפסיכולוגיות והביולוגיות של מדיטציה על הגוף ועל הנפש. מתוך כך, עלה הצורך לנסח בסיס תאורטי הנשען על מחקר פסיכולוגי, אשר יבחין בין טכניקות המדיטציות השונות על סמך המנגנונים העומדים בבסיסן. ההגדרה המדעית למדיטציה היא "משפחה של אסטרטגיות מורכבות לוויסות קשב ורגשות, אשר פותחו לשלל מטרות, ביניהן טיפוח רווחה אישית ואיזון רגשי".
תרגולי מדיטציה שונים קיימים בדתות שונות, בכללן הבודהיזם, האסלאם (הסופים), היהדות (בחסידות), הנצרות, וההינדואיזם.
דוגמאות לתרגולי מדיטציה:
- הפניית קשב לתחושות סומטוסנסוריות (תחושות גוף) בחלק מסוים מהגוף כמו מגע האוויר הנכנס והיוצא מהנחיריים או למחשבות חולפות ויפאסאנה, זאזן.
- הפניית קשב לצלילים הבאים וחולפים באוזן, או התמקדות בצליל אחד למשל אום במדיטציה טרנסצנדנטלית
- הדמיה פנימית של מראות וסיטואציות לאם רים.
- סיבוב במקום במהירות גדולה במשך 3/4 שעה סחרור סופי.
במסורת היהודית התפתחו צורות שונות של תרגולות מדיטטיביות. בין הבולטות שבהן קיימות השיטות המדיטטיביות של ר' אברהם אבולעפיה, שמשלבות מלמול שמות קדושים, נשימות ארוכות ותנועות של הראש; ייחודים וכוונות של האר"י, אשר משתמשות בייצוגים מנטליים של שמות האל כדי לתקן את העולמות העליונים וכדי לתקן נפש האדם מחטאים, הנקרא "תיקוני עוונות". וכן להתעלות רוחנית והארה ולהפריד חלקי הנפש הפנימית מן החומר הנקרא "התפשטות" ולידיעת עתידות הנקרא "השגה" או "בעל השגה" ; ותפילה חסידית בדבקות, המעוררת גודש רגשי ומטרתה דבקות באל על ידי ביטול העצמי .
גם התבודדות הברסלבית, המשלבת שיחה גלויה עם הקב"ה עם אקסטזה רגשית היא טכניקה של מדיטציה, וכך היא גם מפורסמת בין מעגלי ברסלב הפופולריים היום.
בראשית המאה העשרים פיתח האדמו"ר מפיאסצנה שיטה מדיטטיבית אינטרוספקטיבית מתוחכמת המשתמשת בדמיון מודרך ובהתבוננות פנימית.
במחצית השנייה של המאה העשרים פותחו שיטות רבות נוספות של "מדיטציה יהודית", למשל של הרב אריה קפלן או של הרב זלמן שחטר-שלומי, חלקן תוך יבוא של טכניקות מהמזרח הרחוק או מתרבות הרוחניות העכשווית.
באסלאם הסופי התפתחה צורת תרגול מדיטטיבית הנקראת מוּראקַבּא. מטרת התרגול היא טיהור הנפש מהמושגים הכוזבים "עצמי" ו- "זהות" במטרה לאפשר למאמין לחוש קרוב יותר לתווחיד. התרגול בבסיסו הוא תרגול דקונסטרוקטיבי, ומטרתו לעמעם את תחושת העצמי ולפתח מודעות לכללי. על המתרגל להביט לליבו ולהפיק תובנות על הקשר בינו לבין העולם ובינו לבין הבורא.
בנוסף התפתח באסלאם הסופי תרגול הנקרא דיקר, בו המתרגל משנן את שמותיו של אללה (לרוב באמצעות מסבחה) או פסוקים שונים בהקוראן או החדית' בהתכוונות מלאה, בדומה לשינון מנטרות.
מוח האדם מאופיין בתכונות של גמישות ואדפטיביות ("פלסטיות") אשר ממשיכות להתקיים לאורך כל תקופת החיים. תכונות אלה מהוות "קרקע פורייה" לביצוע שינויים במוח על ידי התנסויות שונות בכל גיל. אחת ההתנסויות אשר להן השפעה ניכרת על תפקודי המוח היא מדיטציה. מחקרים שונים מהשנים האחרונות, אשר השתמשו במכשיר דימות תפקודי בתהודה מגנטית (fMRI), הראו כי לפעילות מדיטטיבית ישנה השפעה המפחיתה רמות דחק (stress), לחץ דם, ואת מידת הכאב והסבל הנלווים למחלות כרוניות. כמו כן פעילות כזו משפרת את המערכת החיסונית ויכולה להיטיב בהפרעות כמו דיכאון, הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות.
טווח רחב של השפעות מוחיות נמצאו בקרב מתרגלי מדיטציה וותיקים (מספר שנים) ומתרגילי מדיטציה טירונים (מספר שעות עד מספר חודשים). נכון ל-2017 דווחו כבר למעלה מ-120 מחקרים שבדקו כיצד מדיטציה משפיעה על מבנה ותפקוד אזורי מוח שונים. השינויים הללו, במבנה המוחי ובתפקוד המוחי מיוחסים להשפעה של מדיטציה על מגוון תפקודים והתנהגויות, כגון מערכות קוגניטיביות (לדוגמה, הגברת פונקציות ניהוליות של קשב, שיפור זיכרון העבודה, שיפור יכולת האינטרוספקציה, ושיפור בהבחנה תפיסתית), שינויי התנהגות (לדוגמה, הגברת התנהגות פרו-חברתית וחמלה), שיפור מערכת החיסון, ואפילו הפחתת סימפטומים קליניים של הפרעות נפשיות כגון חרדה ודיכאון.
שתי מדיטציות נוספות שכדאי להכיר הן קריאה בקלפי טארוט המאפשרת לאדם להכנס פנימה לתוך הנשמה שלו כאשר הוא מקשיב לאינטואיציה שלו המודעות הפנימית עולה, תחושת העצמי עולה וניתן להפחית מחשבות שליליות. המדיטציה השנייה היא מדיטציה של דימיון מודרך שבה עוקבים אחרי סיפור מילולי בדימיון מודרך.
מדיטציות להרגעה
מדיטציות להרגעה הן דרך יעילה להפחתת מתח וחרדה, וגם מצבים נפשיים ופיזיים אחרים. זה גם יכול לעזור בריפוי רגשי ולעזור לאנשים הנאבקים בהתמכרות. מדיטציה להרגעה היא למעשה סוג של הרפיה, חלק חשוב בשמירה על אורח חיים בריא. זה עוזר בהפחתת מתח, חרדה ודיכאון. ישנן דרכים רבות להשיג הרפיה, אך מדיטציה היא אחת הדרכים היעילות ביותר לעשות זאת.
מדיטציות יכולות לעזור לנו לפתח הרגלים בריאים יותר וליצור שינוי חיובי בחיינו. ישנם סוגים רבים של מדיטציות כמו מדיטציות מודרכות ולא מודרכות. המשותף לכולן הוא האיזון ותחושת הרוגע הפנימית שנוצרים באדם המתרגל מדיטציה לעיתים קרובות או בקביעות. בעזרת תרגול קבוע, מדיטציה יכולה לעזור לנו להיות מודעים יותר ומודעים יותר למחשבות, רגשות ותחושות גופניות שלנו. ככל שנהיה מודעים יותר, נוכל לנהל טוב יותר מתח וחרדה, לשפר את המיקוד והריכוז שלנו, ולקבל בהירות לגבי עצמנו והעולם שסביבנו.
ישנם סוגים רבים ושונים של מדיטציות להרגעה, אך באופן כללי, כולם כרוכים בהתמקדות בדבר אחד למשך זמן. לדוגמה, אתם עשויים להתמקד בנשימה שלכם או בתחושת כפות הרגליים שלכם נוגעות בקרקע. אתם יכולים גם לנסות לדמיין סצנה שלווה כמו חוף או יער.
מדיטציה היא תרגול רוחני עתיק המשמש כדי לעזור לאנשים להרגיש רגועים יותר ולהפחית מתח.
יש המון דרכים לעשות מדיטציה: אחת הדרכים להתחיל היא באמצעות מדיטציה מודרכת. סוג זה של מדיטציה כולל האזנה להוראות מקול או סרטון שעוזרים לכם להיות מודעים יותר לגוף ולמחשבות שלכם. אם אתם מתקשים לעשות מדיטציה בישיבה, נסו במקום זאת מדיטציה בהליכה. הסתובבו בבית או במשרד תוך ריכוז בנשימה ובמחשבות שלכם.
מדיטציה ודמיון מודרך
דימיון מודרך היא שיטה אשר משמשת ככלי להרפיה נפשית עמוקה. במהלך הדימיון המודרך מונחה האדם להחיות באופן ויזואלי תמונות ומצבים, ממקום של ניסיון לדמיין אותם באופן החי והממשי ביותר. המדיטציה מאפשרת לאדם לשקוע בדימיון המודרך ללא הפרעה.
השימוש בדימיון ככלי הרפיה והרגעה עצמית מבוסס על ההנחה שלפעולת הדימיון יש מרכיבים פיסיולוגיים. אדם המדמיין את עצמו טובל במי מעין מטהרים, לדוגמה, ירגיש נקי וטהור.
את התופעה ניתן לנצל לשם השגת רגיעה: אדם אינו צריך לחוות חופשה ממשית בחיק הטבע כדי להרגיש רגוע עצם המחשבה על החופשה מביאה לרגיעה גופנית, ירידת לחץ הדם וכניסה למצב של שקט נפשי ורוגע גופני.
הדימיון המודרך הוא טכניקה המתאימה הן לאנשים שאינם מתמודדים עם קשיים פיסיים ורגשיים הן לאנשים המתמודדים עם בעיות רגשיות ונפשיות. תרגילי דמיון מודרך עשויים להרגיע ולהקל על השגרה היומיומית העמוסה ויש הממליצים להשתמש בהם באופן יומיומי.
תרגילים וטכניקות מדיטציה
מדיטצית קלפי טארוט
הדבר הטוב הוא, שכל אחד יכול להרוויח מהחשיבה האיטית, העמוקה ומדיטטיבית שהתרגול דורש. עם לוחות זמנים עמוסים ורשימות מטלות מסביב לשעון, סביר להניח שאין הרבה זמן לעצור ופשוט לחשוב, או סתם לכתוב, או סתם להיות. קריאת קלפי טארוט עשויה להיות הצעד הראשון והמהנה בכיוון רגוע יותר. מדיטציה מציעה דרך להעמיק במשמעות ובסמליות של כל קלף טארוט, מכיוון שהיא מאפשרת לעקוף את התודעה המודעת ולצלול אל תוך התת מודע ולהתחבר לאינטואיציה. על ידי הרפיה של מוחנו ושחרור מתהליכי המחשבה המתמידים שלנו, אנו פותחים את הדרך אל התודעה המודעת שלנו ומתחילים להתחבר לרמה גבוהה יותר של ידע ותובנה. אנו מאפשרים לאינטואיציה שלנו להנחות את התהליך ובכך נבנת הבנה עמוקה בהרבה של משמעות קלפי הטארוט.
כדי להתחיל יש למשוך קלף אחד ליום מחפיסת קלפים או ללחוץ אקראית על קלף אחד בפתיחה היומית. ניתן להשתמש בקלף שיצא בבוקר בפתיחה היומית או לבחור אקראית קלף אחר.
- חשוב לקרוא את ההסבר המורחב של הקלף ללמוד את המשמעויות של קלף הטארוט ביתר פירוט.
- יש להתיישב בסביבה שקטה עמעם אורות ניתן להשתמש בשמנים אתריים כדי לאזן רגשות ולהעצים את מצבי הרוח, מוזיקה שקטה יכולה להועיל לריכוז. חשוב לדאוג שלא יהיו הסחות דעת, ושלא יהיו הפרעות למשך עשר דקות. לנשום נשימות עמוקות אל תוך הבטן להביא למצב עמוק של הרפיה כללית של הגוף והנפש. הרפה את הראש, את הצוואר, את הכתפיים, את הזרועות, את פלג הגוף העליון, את הירכיים, את הרגליים ואת כפות הרגליים, הרגש את הרגיעה זורמת כל הדרך עד בהונות הרגליים.
- הבא את תשומת ליבך לקלף הטארוט שנבחר. אם מבחינים במחשבות שעולות, פשוט התבונן בהן ואז דמיין אותן כמרחפות כמו עננים ומתפזרות. החזירו את תשומת הלב אל הנשימה ואל חוכמת קלף הטארוט.
- חקור את הסמליות, האנרגייה והחוויה של הקלף המסרים והדימויים. ניתן לקיים אינטראקציה עם הדמויות בקלף מה יש לה להגיד? מה המסר שלה? איזו עיצה יש לה? ניתן לצאת למסע עם הקלף. דמיין את עצמך נכנס לתוך הקלף הבט סביבך מה אתה רואה? מי בקלף איתך? אילו חפצים קיימים? אילו צבעים בולטים לך? מהם הריחות או הטעמים הקיימים בקלף?
- תודה לקלף וחזור לסביבה המודעת.
קלפי טארוט משמשים כדי לחשוף אמיתות נסתרות, לצמיחה רוחנית, לרכישת ידע, להעמקת חוויית החיים ולקבלת תובנות וגם למדיטציה. אם משתמשים בהם נכון, קלפי טארוט יכולים לשמור על תודעה מודעת ומה שתורם למסע פנימי אל הנפש. הם עוסקים בהשפעות לא מודעות ואלמנטים עמוקים של התודעה, המדיטציה תפתח אינטואיציה טובה תגביר את היצירתיות, וניתן לקבל מהקלפים הדרכה רוחנית.
שילוב של קלפי טארוט ומדיטציה יכול לעזור לכם לקבל חוויה עמוקה יותר בשני המישורים. ראשית, זה יעזור להעמיק את החוכמה שאתה מקבל מחפיסת הטארוט. שנית, זה יכול לעזור לך להירגע ולהכנס עמוק למדיטציה מכיוון שלמוחך יש מוקד.